12 Jan
12Jan

Тестът с кръгове на Карл Густав Юнг
Кръгът, който избереш, ще разкрие твоята Карма в живота.


Всички знаем кой е Карл Густав Юнг. За него и за съвремнното психологическо мислен кръгът символизира АЗ-а и целостта на психиката.

С помощта на кръговите тестове можете да разберете как се чувствате в живота, как го живеете този живот и как поставяте граници между себе си и всичко останало около вас.

Ако в психологията кръгът представлява АЗ-а, то в източната философия кръгът е символ на Силата.

Енсо /円相/ е японската дума за кръг и има дълбоко значение, вкоренено в основите на дзен будизма. Енсо е символ на просветлението, безкрайността и абсолютната Вселена. Във философията на дзен Енсо /кръг/ представлява цялото /Вселената/ и нищото /абсолютната празнота/.

Ако тази символика за основата на кръга ви харесва, нека направим и теста. В изображението символът на кръга се развива, показвайки ни различни характеристики. Единственото общо е цветът им, за да не "пречи" на избора на форма.

Вашият избор е нужно да отразява вътрешното ви същество, доколкото е възможно. За да направите този тест се опитайте да си се представите в един от тези кръгове:


Погледнете за няколко секунди изображението и изберете кръга, който пръв привлече вниманието ви и сте го почувствали като част от себе си. Коя форма е вашата?

Нека да видим резултатите:


Кръг 1 - Еволюция на Личността

Докато стрелките на часовника се въртят по посока на часовниковата стрелка и завършват цикъла, този кръг започва с по-тънка линия, за да се удебели и уплътни до края на хода.

Това подчертава незавършеността на кръга, което означава непрекъсната еволюция и растеж. Кръгът не предоставя никакви „други разсейвания“, на които да се базират растежа и личностното ви израстване.
Какво означава всичко това? Че, на първо място, вие сте много егоцентричен човек, искате да се усъвършенствате, да учите, да изследвате света около себе си, без да се ангажирате твърде много.

Вие сте доста сдържан човек, кариерата ви говори много: винаги предпочитате да общувате и да се сравнявате с по-зрели хора, защото не намирате истинска конфронтация с партньорите си.

Винаги сте били много зрели за възрастта си. Вие сте класически човек, който предпочита да решава проблемите си сам.


Kръг 2 - Освобождение

Всички кръгове представляват еволюцията.

Кръгът, който сте избирали, е единственият, който представя вътрешната и външната графика и подчертава, че някои от тях са напълно разделени от непрекъснати кръгови линии.

Тази характеристика може да символизира еманципацията като освобождаване от предполагаеми или реално наложени ограничения от трети страни (семейство, работа и т.н.)

Вие сте земен човек. Имате ясно определени граници и не се страхувате от външния свят. Има добра хармония между начина, по който възприемате себе си и начина, по който взаимодействате с външния свят. Вие сте човек, отворен към нови знания и не обичате закостенелите схеми и натрапвания.

Вие силно вярвате в приятелството и сте отправна точка за много хора, както го характеризират и фигури извън кръга.


Кръг 3 - Значението на съюза

Централната точка на този кръг е вътрешното му ядро: дървото.

В психологията дървото представлява семейство, съюз, връзки… Фокусът на живота ви са вашите привързаности, които са неразделна част от вашето Същество.

Вие вярвате в семейните ценности и сте много грижовни, дотолкова, че с течение на времето сте се превърнали в стабилна отправна точка за вашите близки.

Дървото се простира нагоре с голям брой клони: вие сте функционално настроени към другите, чувствате се отговорни за близките си, но знаете как да дадете правилната свобода на действие, без да се натрапвате (кръгът не се затваря). Това показва отвореност към външния свят и към промените, които можете да приемете без много драма.


Кръг 4 - Стабилност

Както на фигура 3 и този кръг също има централно ядро, но тук са стилизирани венчелистчета на лотосов цвят.
Това цвете може да се роди и расте в екстремни условия. Представлява способността за трансформация и съпротива на всеки човек.

Кръгът не е дефиниран от континуум, а е изграден от различни слоеве, които представляват трудностите, пред които е трябвало да се изправите, за да изградите своята идентичност и да се изправите пред промените, които животът ви е донесъл.

Цветето представлява мутации. То не е многогодишно, но има ясно дефиниран цикъл - развива се, цъфти, изсъхва и се преражда за нов жизнен цикъл.

Вие разбирате, че събитията се подреждат. Вашата философия е, че рано или късно всичко се случва.


Кръг 5 - Последователност

Вие сте избрали един порочен кръг, но това всъщност не означава, че е статичен!

Вие сте динамична личност и мисълта, че сте на едно място, ви кара да настръхвате… Ето защо обичате да пътувате и да имате нови житейски преживявания.
Всеки кръг представлява континуум, а избраният от вас е линеен, няма графики, освен границата между вътрешно и външно.

Вие сте много рационален човек, който има трудности да прощава: последователността е основната ви характеристика, но може да представлява и ограничение, тъй като може да доведе до твърдост.

Вие сте последователен човек и ви е трудно да промените мнението си. Разработили сте своите принципи преди много години и държите здраво на основните си ценности.

Както всички кръгове, този също е континуум, който ви принуждава да гледате напред, без да спирате.

В допълнение към вашите основни ценности, вашите връзки също имат древни корени: вие сте класически човек, който успява да поддържа дългогодишни приятелства, дори когато тенденциите на външния свят не допринасят много за това.


Kръг 6 - Оригиналност

Избраното от вас изображение се появява като наслагване на няколко кръга.

Това означава гъвкавост и умствена креативност. Обичате дипломацията и можете да се справяте гъвкаво с външни събития: имате страхотен дух на адаптация и можете да бъдете убедителни.

Линиите, простиращи се от основния кръг, показват вашата креативност. Много хора бъркат креативността с изкуството, но това не е непременно вярно. Креативността също е антиинформативна… Не обичате правилата и обичате да правите нещата по ваш собствен начин.

Вие сте и малко анархист. Вашата житейска история ви е накарала да взаимодействате с външния свят без да страдате, а като налагате собственото си съществуване.


Споделете кой кръг е вашият и дали отговаря на вътрешното ви АЗ? Успял ли е да ви разгадае Юнг?


Може да са ви интересни и още два теста на Карл Юнг:

Отношението към себе си, което ще разкриете като си отговорите на 5 въпроса, споделен от Маргарита Спасова в You Tube канала ѝ.

Тестът с Мандалите, споделен от психолога Ивет Мутафчиева в профила ѝ в Инстаграм, който ще ви разкрие списъка на ключовите думи, отговарящи на отражението на личността Ви! Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!