03 Dec
03Dec

Разпознайте го и преодолейте неувереността в себе си


Във всеки един момент мога да скролна из Instagram и да стана свидетел на парад от постижения. Сякаш всеки, когото следвам, прави нещо много важно и вълнуващо точно в този момент. Никой не изглежда тъжен, отегчен или притеснен, че работата му не е достатъчно добра, за да я сподели. Просто всички изглеждат уверени и добре осветени. Всеки път, когато видя това, обикновено съм зациклила с нещо или в леглото и си мисля: „OOOH MY GOD!?!” с най-добрия ми глас на Джанис от "Приятели". 

Знам, че това е предимно умение за изпълнение; че това е редактиран акцент от нечий живот, но все пак се усеща истинско. Тъй като технологията става все по-сложна, способността ни да изградим перфектното аз става по-лесно, а с това и натискът да живеем според това аз по-силен. Ерата на личната марка е особено опасна за всички, защото ни налага невъзможен стандарт, който да изпълним. И тази разлика между това, което проектираме, и това, което всъщност чувстваме, е огромна.

Истината е, че да си просто човек в днешния свят е трудно. Интернет и всяка реклама, която някога сме виждали; нашите родители, които са "убили" мечтите ни и онова дете, което ни каза, че не пишем красиво в трети клас - всички те са образували хор от гласове в главата ни, за да потвърдят това, което вече знаем, че е истина: ние сме провал. Ние сме абсолютно губещи и никога няма да бъдем добри, и е загуба на време дори да опитваме. Хората, които се радват на работата ни, са неориентирани и е само въпрос на време да ги разочароваме. 

Всички понякога се съмняваме в способностите си. Някои повече, други по-малко. Но за определена част от нас това съмнение в себе си е постоянно и непреодолимо и е известно като „Синдром на самозванеца“. Този психологически модел кара хората да вярват, че са недостойни и не заслужават успех или похвала, въпреки доказателствата за противното. Поради това деструктивно мислене, изключително талантливи хора с радикални идеи, умения и креативност газят през минно поле на погрешна система, чувствайки се като измамници. Те се съмняват в себе си въпреки постиженията си, чувстват се незаслужаващи успеха и се придържат към всичко, което засилва възприеманата от тях присъща негативност.


„Най-добрият начин за борба със Синдрома на самозванеца е като говорите за него с други хора, преживяващи същото. Важно е да осъзнаем, че да се чувстваш като измамник не е някакъв таен дефект, а универсален симптом на това да си жив и да имаш интернет връзка.“  - Нада Алич


Ето как да разпознаете синдрома на самозванеца и някои техники за преодоляването му.


Червените лампички на Синдрома на самозванеца


Най-честите признаци на синдрома на самозванеца са чувството за неадекватност и приписването на успехите на късмета въпреки доказаната компетентност. Някои други червени лампички са - постоянно безпокойство да не бъдеш „разкрит“ като измамник, минимизиране на постиженията, настоявайки че не са голяма работа, постоянен страх от провал и самосаботиращо се поведение като отлагането.


Как ви влияе


Възпира ви да вършите някоя работа, която иначе бихте вършили с удоволствие или да създавате социални връзки, които иначе бихте създали с радост. Отлагате. Ограбва радостта и удовлетворението от завършването на нещо, с което се гордеете. Кара ви да поставяте под въпрос всичко в живота си. Идва на приливи и отливи и плачете по телефона на всеки, който е готов да ви изслуша, че всичко вече е създадено, че вашата работа е само бледо копие на нечия друга. Потъвате в измисления факт, че оригиналността е мит, а уникалността е илюзия. Кара ви да се нуждаете от одобрение или да го избягвате.


Как да управлявате чувствата на безполезност и неадекватност?


Първо - всеки минава през това. Просто го запомнете!

Спомнете си за Мая Анджелоу
„Написала съм 11 книги, но всеки път си мисля „О, ей сега те ще те разкрият! Изиграх всички (че съм способна) и сега ще ме разкрият."

Или Мерил Стрийп
„Човек си мисли „Защо някой ще иска да ме види отново във филм? При всички случаи не знам как да играя, така че защо правя всичко това?“


"Все още се съмнявам в себе си всеки божи ден. Това, които хората смятат за моя самоувереност, всъщност е реакция към страха.“ - Уил Смит


Второ - приемете го като нещо, което се мотае с вас, но не то кара колата на живота ви.


Как да преодолеете това състояние?


Борете се с вътрешния негативен критик

В основата си синдромът на самозванеца се захранва от негативни разговори със себе си. Осъзнаването на постоянния вътрешен глас, който се съмнява и поставя под въпрос вашите способности, е от ключово значение. Предизвикайте твърдения като - „Не съм достатъчно умен“ или „Успехът ми беше просто късмет“, като активно ги противопоставяте с факти, опровергаващи тези представи.


Поставяйте си по-малки цели

Хората, страдащи от синдрома на самозванеца, често имат перфекционистични наклонности. Противодействайте, като си поставите по-малки измерими цели – изпълнение на задача за 30 минути, вместо да се стремите към безупречен тричасов проект. Постигането на малки цели повишава увереността.

Time Blocking - най-якият метод за планиране


Намерете своето племе

Противопоставяйте се на желанието да се изолирате. Търсете и говорете с други хора, които са се съмнявали в себе си. Подкрепата от съмишленици или връстници прави всичко различно. Отварянето пред близки приятели или дори групи в социалните медии, фокусирани върху психичното здраве, може да помогне за облекчаване на синдрома на самозванеца.


Успехът е субективен

Разберете, че представите за успех и талант са субективни. Избягвайте да се сравнявате с другите чрез произволни показатели. Сравнението задълбочава синдрома на самозванеца. Имайте разумни очаквания за себе си. Перфекционизмът е нереалистичен.


Добре е да правите грешки

Позволете си да бъдете несъвършено съвършенство. Никой не е безупречен и никой не знае всичко. Гледайте на грешките като на възможности за подобряване, а не като на доказателство за неадекватност. Поискайте градивна обратна връзка, без да я приемате като норма.


Fake It Till Make It


"Казвам си, че знам какво правя, дори когато не го знам." - Анджела, писател


Техниките за визуализация и положителните утвърждения могат да помогнат за облекчаване на безпокойството. Представете си, че успявате с увереност. Спомнете си и повторете минали успехи, когато сте се чувствали горди - дневникът е добър начин да не ги забравяте. Утвърдете положителни качества за себе си. По същество - носете гордо „фалшивата“ увереност, докато стане по-истинска.


Съсредоточете се върху приноса

Преместването на фокуса от грубата самооценка към това как можете да помогнете смислено на другите може да намали синдрома на самозванеца. Наставлявайте някого, споделете съвет или доброволствайте, като използвате уменията си. Да правите добро води до това да се чувствате добре и уверени в себе си.


Развийте нови умения

Неувереността в себе си често произтича от чувството, че сте заседнали по отношение на постиженията си. Научете ново умение или поемете предизвикателства извън зоната си на комфорт. Растежът и постиженията, колкото и малки да са, потвърждават, че имате талант и потенциал.


Въпреки че синдромът на самозванеца може да бъде дълбоко изтощителен, признаването на ирационалното съмнение в себе си е първата стъпка. Бавно включете малки трикове - празнуване на постиженията, усъвършенстване на умение, намиране на съюзници и фокусиране навън - за да се борите с безпокойството и да признаете собствената си стойност. Последователните усилия помагат за преодоляване на епизодичния синдром на самозванеца и повишат увереността.


„За съжаление, не мисля, че има нещо, което да спре всички тези съмнения. Мисля, че истинската победа би била да можеш да продължиш да създаваш, напредваш и растеш в продължение на много години, без да губиш любовта и страстта си към това, което правиш.“ - Райън, текстописец/музикант


Как животът и работата ви биха били различни, ако никога не се съмнявахте в себе си?


Свободни за много повече:

Бихте започнали да поемате повече рискове (вероятно с повече проблеми) без страх от провал (но с повече успех), бихте били по-агресивни в търсенето на работа и ще спрете да приемате ниско заплащане за свършеното, ще спрете да се криете и да излезете на светло в социалните мрежи (сила са, колкото и да не ми се иска да го признавам).


Бих била неудържима. Освен това бих била много по-малко стресирана и вероятно много по-забавна.“ - Анджела, писател


Съмнението в себе си винаги ще го има, но то е и това, което ни предпазва от изхвърлянето на боклук във Вселената.Използвани материали от статия на Nada Alic  в workingnotworking.com, допълнение с мои разсъждения и опит

На корицата: Колаж: Даниела Рудолф-Любке / Снимка: cookie_studio / freepik 

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!