15 Mar
15Mar

Най-накрая се отпуснете както трябва


Отпускате се с уелнес ден и масаж или предпочитате да отидете на джогинг сред природата? Лични тренировки във фитнеса или на дивана с хубава книга? Или може би предпочитате да опитате медитация или йога? Едно нещо е сигурно: ако искате да се възстановите и да презаредите батериите си след напрегнат ден, вие сте разглезени с избор между цял набор от различни методи за релаксация .

Къде е проблемът? Повечето хора дори не знаят какво е наистина добро за тях. Може би и вие се чувствате по същия начин и не ви е толкова лесно спонтанно да назовете пет дейности или недейности, които ви помагат да се отпуснете най-добре и най-устойчиво. Но можете да презаредите батериите си целенасочено само ако знаете вашия тип релаксация. И точно затова е тази статия . Една от най-важните и често срещани причини, поради които ви е толкова трудно да се отпуснете, е, че използвате грешен метод. Искам да ви помогна да разберете какво трябва да изключите . Защото това е напълно индивидуално. Например това, което за вас е релаксация, за мен може да означава точно обратното. Затова има и малък тест.


Защо е важно да знаете стратегии, които да ви помогнат да се успокоите


Чувствате се изтощени и изцедени. Някак усещате постоянно безпокойство и забързан ритъм, без да знаете точно защо. Ставате по-стресирани и неудовлетворени, въпреки че правите всичко както трябва. Ако ви успокоява, много хора се чувстват така. Това е така, защото бързо излизаме от равновесие в ежедневието, ако не предприемем активни противодействия. Ако бързате от една среща към друга възниква ситуация на дисбаланс -  необходимата комбинация между спокойствие и релакс, от една страна, и напрежение и усилие, от друга страна, не е в точните пропрции.

Някога в ежедневието имаше много повече празно време и ритуализирани моменти на релакс . Може би си спомняте следобедния сън на баба си или пиенето на кафе и четенето на вестник сутрин преди баща ви да тръгне на работа. В неделя някои са ходели на църква, последвано от разходка в гората и следобедни игри. Днес всичко изглежда малко по-различно. Можете да се свържете постоянно чрез мобилен телефон или имейл, всичко може да се използва навсякъде и по всяко време. Моменти, в които просто има празен ход, вече почти не съществуват.

Лошата новина: За съжаление, не можете да върнете колелото назад.
Хубавото: можете да заредите вътрешните си батерии и днес . Просто трябва да знаете как.


Намерете свои лични възможности за релаксация


Затова е важно да разработите индивидуални ритуали, които ви позволяват наистина да се отпуснете. И с това нямам предвид да се опитвате с всички сили да се възстановите и да сте доволни за възможно най-кратко време. Това също е често срещана грешка - много хора имат изключително високи очаквания от избраната от тях „развлекателна дейност“ и се опитват да я организират перфектно. Разбира се, ако отделите време да го направите, трябва да се получи особено добре.

Ако желаният ефект не се получи или не в желаната от вас степен, стресът само ще се увеличи и батериите просто ще се изпразнят. Резултатът: Вие сте разочаровани и мислите, че сте направили нещо нередно. Или може би просто сте опитали нещо, което не отговаря на вашия тип. Само защото сте прочели някъде, че йогата намалява стреса и подобрява благосъстоянието, не означава, че ще работи незабавно и най-добре за вас.

Така че нека разберем заедно кои методи и техники за релаксация са подходящи за вас, за да ги имате на разположение и да ги използвате, когато имате нужда.

И така, сега най-накрая стигнахте до обещания тест и вълнуващия въпрос:


Какъв тип релаксация сте и на кой метод за релаксация да заложите?


Прочетете внимателно следващите 10 въпроса и спонтанно и инстинктивно изберете варианта за отговор, който ви описва най-добре. Добре е да вземете лист и химикал и да запишете отговорите като изберете категориите (Тип A, B или C). Категорията с най-много споменавания показва вашия тип релаксация.

Разбира се, може да се случи да имате две категории с еднакъв брой. Това не е непременно нещо лошо. Вие сте по-скоро смесен тип, който може да намери мир чрез няколко дейности и техники.

В края на теста ще намерите подробно описание на най-избраната от вас категория. Не искам само да знаете какъв тип релаксация сте, но разбира се и кои методи са особено подходящи за вас и вероятно ще бъдат особено ефективни. Ето защо ще ви запозная с две до три практически техники и установени процедури по-долу, с които можете да започнете и трябва да изпробвате веднага.

И така, нека започнем с въпросите. Забавлявайте се в намирането на подходящи стратегии за релаксация!


1. Обичам наистина да се предизвиквам и да достигам до границите си. След това се чувствам като прероден.

Да, така е. (Тип C)
Е, не наистина. (Тип Б)
За мен релаксацията и тренировката нямат нищо общо. (Тип A)


2. В моменти на концентрирана тишина най-добре мога да изключа и да забравя всичко около мен.

Напълно. (Тип A)
Да, още повече. (Тип B)
Изобщо, това е мястото, където мислите ми наистина започват да се въртят. (Тип C)


3. Наистина мога да се отпусна по време на уелнес уикенд. Масажи, сауна, плуване – прекрасно!

Няма нищо по-прекрасно. (Тип B)
Е, определено няма да ми навреди. (Тип A)
Уелнес нещата всъщност не са за мен. (Тип C)


4. Имам богато въображение и обичам да мечтая.

Да, донесете Cloud 9. (Тип A)
Зависи от ситуацията. (Тип B)
Не, въображението ми е като на парче дърво. (Тип C)


5. Ако не спортувам, изпадам в лошо настроение доста бързо.

Да, мога да се опиша така. (Тип C)
Донякъде вярно. (Тип B)
Не, това няма нищо общо с мен. (Тип A)


6. В края на натоварения ден обичам да слушам музика или да чета книга.

Бинго. (Тип A)
Да, предимно. (Тип B)
Не, просто това излежаването не е за мен. (Тип C)


7. Щастлив съм, когато не се налага да се концентрирам дълго време докато си почивам.

Винаги. (Тип C)
За мен фокусирането и намаляването на нещата до най-важното означава релаксация. (Тип А)
Ако е добре за мен, защо не? (Тип B)


8. Когато съм стресиран, веднага го забелязвам по цялото си тяло и съм напрегнат от главата до петите.

Е, забелязвам го малко. (Тип B)
Всъщност не. (Тип A)
Определено да! (Тип C)


9. Да седя край морето и да гледам водата е чист релакс за мен.

Да да да! (Тип A)
Релаксиращо е, да. (Тип B)
Малко вероятно. (Тип C)


10. Когато седя тихо ми е особено трудно да се отпусна.

Да, това забива нокти в ума ми. (Тип C)
Съвсем не, точно това ме отпуска. (Тип A)
Всъщност не много. (Тип B)


Завършен? Чудесно, тогава да преминем към оценката.

Кои варианти за отговор избирахте най-често?


Релаксация тип А: зрително-слухов тип

Все повече използвате двете си сетива, зрението и слуха, за да изследвате света около вас в детайли. Сега може би си мислите - разбира се, но не правим ли всички това? Да, но ние се различаваме първо по това колко интензивно възприемаме онова, което е около нас и второ по това колко силно това влияе на нашите реакции и поведение. За вас или само един от двата канала може да бъде по-изразен, или се чувствате адресирани и от двете описания и сте смесен тип, който в зависимост от ситуацията или настроението се фокусира повече върху едното (визуално) или другото (слухово) възприятие.
Ако сте предимно визуален тип, имате предпочитания към визуални представяния на нещата и можете да ги обработвате особено добре. Обичате да се задълбочавате в интересни теми и намирате, че е изключително лесно да създавате образи в съзнанието си.

Ако, от друга страна, сте по-скоро слухов тип, можете да правите повече със звуци и думи. Вместо да четете книга, трябва или да слушате радио пиеса, подкаст или да пуснете любимата си музика. Вие сте много търсен и добър слушател от хората около вас, защото обичате да им давате ухо. Чувствате се удобно да говорите с другите и се радвате да ви кажат нещо.

Сега, след като постигнахте най-висок резултат за този тип релаксация, кои са най-добрите отправни точки за вас? Имам три страхотни метода, които са идеални - независимо дали сте повече зрителни, слухови или зрително-слухови. Може би вече инстинктивно сте направили много неща правилно и вече сте опитали едното или другото. Ако не, още по-добре, сега ще научите нещо ново ;-)


1. Медитация

Най-класическият от всички методи за релаксация, медитацията, е чудесно подходящ за вас. Защото ви помага да облекчите и фокусирате сетивата си, които използвате и използвате повече в ежедневието си. Защото, ако правите всичко едновременно – шофирате, слушате радио и говорите по телефона, може да прекалите с каналите си и да станете напрегнати и стресирани. Медитацията успокоява мислите ви и ви помага съзнателно да се фиксирате върху конкретен обект или стимул. И да блокира всичко останало. Вие тренирате окото си за това, което е важно и повишавате концентрацията и вниманието си.

Ако си се представяте да медитирате в група, можете да научите повече от много здравноосигурителни компании или центрове за обучение на възрастни. Има множество курсове и оферти – както за начинаещи, така и за напреднали. Разбира се, YouTube също е съкровищница от водени медитации за планини, океани или освобождаване от стрес, ако предпочитате да сте сами.


2. Автогенен тренинг

Автогенното обучение е да успокоите себе си и тялото си и да го отпуснете - както подсказва името - гръцката дума „автогенен“ е съставена от „autos“ = „сам“ и „genos“ = генерирам. Така вие сами съзнателно влияете на тялото си. Може да се каже, че по същество се поставяте под хипноза. За да направите това, вие основно използвате силата на собственото си въображение.

Как работи?

Можете да легнете или да седнете удобно на стол. Затваряте очи и мислено си повтаряте изречения, които се фокусират върху определени части от тялото ви. Например „Дясната ми ръка е много отпусната“. Повтаряте тази мисъл или изречение мислено, докато се закотви в подсъзнанието ви. Опитвате се да усетите интензивно пулса и дишането си и да ги успокоите. След като овладеете техниката, винаги можете да я използвате, когато сте стресирани и искате да се отпуснете.
Намерих страхотно видео за най-известното и най-просто упражнение, тежкото упражнение, което се надявам да ви покани да го изпробвате. Забавлявайте се и се отпуснете.


3. Фантастично пътуване

На едно фантастично пътуване можете да използвате визуалното си въображение, за да се пренесете на по-красиво място и да позволите на релаксацията и спокойствието да текат през тялото ви. Когато мислите за последната си ваканция, вероятно вече имате няколко красиви места в ума си, където бихте искали да останете по-дълго. Е, защо не? Това е възможно за вас чрез силата на вашето въображение.

Фантастичното пътуване е блян, "присъствие" някъде другаде. Може би и чрез собственото си тяло. Основното нещо е, че оставяте образите, които възникват в съзнанието ви, да идват и да си отиват - без да ги съдите.

Можете да направите вашите фантастични пътувания като изберете подходящата музика и я добавите към клип от любимо или мечтано място - когато си пуснете това видео оставете умът ви да ражда изживявания и усещания, свързани с пътуването. Или потърсете малко из интернет и открийте кои можете да си пуснете и да ви помогнат да се отпуснете.


Релаксация тип B: тип кинестетичен познавач


Имате силно чувство за чувствителност и реагирате на себе си и околната среда предимно чрез чувство и съпричастност. Вашият тънък усет за езика на тялото често се използва в разговори с другите - например, когато състрадателно поставите ръката си на нечие рамо. Когато става въпрос за релаксация, вие също се нуждаете от определена физическа форма, за да намалите стреса. Разбира се, това може да означава и масаж, който ще ви хареса напълно. Също така посещението на сауната ще ви даде нова енергия. В допълнение към класическите уелнес дейности, бих ви посъветвала да комбинирате докосване с нежно движение. Ето защо бих желала да ви споделя два метода за релаксация, които най-вероятно биха ви помогнали.


1. Йога

Успешната мегатенденция от Индия съчетава физически и умствени упражнения - така наречените асани - бавни последователности от движения, които разтягат тялото ви, се комбинират с дихателни и медитативни упражнения, както и фази на дълбока релаксация. Йога има успокояващ и балансиращ ефект: тренирате сила, мускулна издръжливост, гъвкавост и чувство за баланс. Преди всичко, вие култивирате отношение на вътрешно спокойствие. Има много различни форми на йога, като спортната Хатха Йога или по-спокойната Ин Йога, които имат различни фокуси. Като начинаещ обаче първо трябва да разберете дали йога е подходяща за вас. Намерих едно много приятно видео от Таня. Тя ви запознава с 20-минутна йога практика за абсолютно начинаещи, която е идеална за изпробване.Ако решите, че йога е за вас, има множество фитнес съоръжения, спортни клубове или дори специални училища по йога с невероятни курсове. И вече има гарантирани онлайн курсове по йога.


2. Чи Гун

Подобно на йога, QiGong също е холистична тренировка за медитация и движение, вид лечебна гимнастика. Зад това стои източноазиатската философия, която приема невидима жизнена енергия, така наречената Ци. Целта на упражненията Чигун е да укрепят и хармонизират тази енергия, така че да може да тече по-лесно през тялото ви. Можете да направите това чрез нежни движения, които водят до различни форми на Чи Гун. Това видео ви дава доста добър преглед и можете веднага да изпробвате различни поредици от движения и да усетите ефекта им.Чудесното при този метод е, че можете да го правите по всяко време и навсякъде. Всичко, от което се нуждаете, е сравнително удобно облекло.


Релаксация тип С: Спортно мощен тип


Бихте искали да спринтирате около блока три пъти, за да изпуснете малко пара, когато сте стресирани. За вас релаксация е когато предизвиквате тялото си и след това го усещате интензивно. Обичате да сте сред природата и обичате усещането за свобода, когато отидете на сутрешния си джогинг. Ако почувствате, че мускулите ви постепенно се отпускат и тялото ви потъва в това движение, ще можете да намерите мир в ума си. За да изключите. Да виждате нещата с други очи и да ги преценявате като вече не толкова важни, колкото преди час, когато психически откачахте.

Отнася ли се за вас? Имам 2 предложения за релаксация, с които най-вероятно можете да направите нещо.


1. Спининг

Ако имате нужда от действие интензивно обучение за издръжливост на фиксиран велосипед е точно за вас. Когато въртите педала, можете наистина да ускорявате. Бързото движение бързо намалява хормоните на стреса. Това е особено полезно, ако не сте физически активни на работа. Тялото ви вероятно ще се почувства мъртво уморено след това, но главата и умът ви ще бъдат в страхотна форма.

Ако искате да се качите на спининг байка, най-добре попитайте във фитнес студио във вашия район. Вече предлагат курсове почти навсякъде.


2. Пилатес

Като тип тяло не бива да забравяте напълно и ума си. Ето защо може да бъде невероятно обогатяващо за вас да опитате нещо различно - пилатес, например. Той може да направи много за вас. Това е функционална тренировка за цялото тяло, при която комбинирате изграждане на мускули и разтягане с техники за координация и дишане. Така че не се притеснявайте: пилатесът е много напрегнат, ако го правите правилно, и ще си струва всеки похарчен физически "лев".

Как работи? 

Фокусът на обучението е така наречената електростанция, вашият телесен център. Активирате и го укрепвате чрез специално дишане, при което тренирате диафрагмата, корема, мускулите на гърба и тазовото дъно. Можете да предотвратите мускулното напрежение и болките в гърба и да подобрите стойката си.

В пилатес е много важно да изпълнявате последователността от движения правилно, т.е. бавно и плавно. Вероятно можете да сгрешите много - затова ви препоръчвам, като начинаещ, да имате треньор, който да ви покаже основите в индивидуален урок или да започнете да тренирате веднага в група. Аз самата опитах латино танци за известно време, а също и пилатес. Бившата балерина, която ръководеше студиото, беше безпощадна. Това го направи още по-ефективно...

В канала на Silvia Fit Mom всяка неделя има ново видео.Направих малко проучване за вас и открих канала на Stela Koleva. Упражненията са обяснени много добре там и има многобройни тренировки за всеки, който се интересува - без значение на какво ниво. Над 16 000 абонатa вероятно говорят сами за себе си ;-). Така че най-добре е да го посетите и да откриете какво още има в него.И така, стигнахте до края. Силно се надявам, че статията ви е помогнала да оцените (още) по-добре себе си. Вълнувам се да видя какво измислихте по време на теста. Успяхте ли да направите нещо с резултата?

Тук важи същото, както навсякъде другаде: без болка
Ето защо сърдечно ви каня да изпробвате методите, които отговарят на вашия тип релаксация и активно да отделите време за тях.

Кажете ми какви преживявания сте имали с него. Разбира се, ако вече сте експерт в някоя от техниките, ще бъда много щастлива да споделите вашето ноу-хау и улесните по-малко опитните сред нас да започнат с няколко изпитани съвета. Може би имате и любими блогове или канали в YouTube? Чувствайте се свободни да ги напишете в коментарите.


PS: Споделянето е грижа: Ако сте харесали статията и сте я намерили за полезна, споделете я сега с любимите си хора и с всички, които могат да се възползват от знанията. Благодаря сърдечно!използвани материали на д-р Босман
Преведе, редактира и събра за вас - Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!