Happy DO ッ
04 Feb
04Feb

Няколко важни съвета от Ричард Брансън


Фразата "Вашето обаждане е много важно за нас, но всички оператори са заети" е доста дразнеща. Но всички сме чели (някои дори може и да са я чували) как звучи тя за клиентите на Virgin Atlantic:

"Здравейте, аз съм Ричард Брансън и съм собственик на компанията. В момента всички оператори са заети и това не е ок. Нека направим така: ако след 18 секунди никой не ви отговори, ще получите отстъпка в размер на 450 паунда. Започвам обратно броене – 18, 17, 16, 15 ... "
Клиентът слуша и единственото, което иска е... операторът да не вдигне слушалката.

Разбира се, това е измислено от самия Сър Ричард Чарлз Никълъс Брансън - един от най-интересните и вдъхновяващи хора в света. 

Британски бизнесмен, филантроп, известен най-вече като собственик на конгломерат от около 400 компании. Сред най-успешните му бизнес начинания са звукозаписната компания „Върджин рекърдс“, издаваща изпълнители като Майк Олдфийлд, Секс Пистълс и Симпъл Майндс, авиокомпанията "Върджин Атлантик Еъруейс", "Върджин мобайл" и "Върджин интерактив". Най-новото му начинание е "Върджин галактик" - компания, която срещу достъпни суми да предлага космически пътешествия (на цена от около 200 000 щатски долара). Личното състояние на Брансън се оценява на 4,4 милиарда британски лири. През 1999 г.  получава титлата „сър“ за служба в предприемачеството.

Споделям ви някои от неговите бизнес и житейски правила:


Ако сте предприемач и не сте правили грешки, значи не сте предприемач.


Възможностите в бизнеса са като автобусите - винаги има следващ.


Не се захващайте с нещо, ако не ви харесва.


Винаги съм се отнасял към бизнеса като към развлечение и с времето забравям къде свършва работата и къде започва личният живот.


Гордостта ми никога не ми пречи да призная, когато не съм прав. 


Винаги се радвам, когато получавам лошо обслужваме. Не, не съм мазохист – просто най-добрите ми бизнес идеи са ме спохождали, когато са ме обслужвали зле.


През всичките 40 години, в които се занимавам с бизнес, ми е помагала моята готовност да се вслушвам в чуждото мнение и да приемам предложения, които са по-добри от моите.


В бизнеса няма място за консервативен начин на мислене, тъй като то може да ви подреже крилата, да ви направи слаби и неспособни да оценявате фактите. А това просто убива.


За мен да създадеш бизнес означава да направиш нещо, с което да се гордееш, да обединиш талантливи хора и да изградиш нещо, което сериозно да промени живота на другите.


Не се страхувайте да правите пресметнати рискове. Понякога е по-добре жерав в небето, отколкото врабче в ръката.


Успехът не идва при тези, които следват утъпкания път. Трябва да бъдете новатори - все пак не забравяйте, че най-големите човешки постижения са били продукт на безумни идеи.


Много по-добре е да обещавате по-малко и да давате повече, отколкото обратното.


В бизнеса, както и в живота, важното е да правите добро.


Аз все още предпочитам да говоря с хората вместо да си пиша с тях.


През целия си живот съм се опитвал да стоя далече от кабинетите. Работил съм предимно на три места: вкъщи, на яхтата, и в хамака.


Строгият костюм не добавя делови качества.


В една компания всеки ръководител - от началника на отдел до топ мениджъра - от време на време трябва да сваля костюма и да изцапа ръцете си.


Дайте на вашите служители имейл адреса и телефонния си номер. Те няма да ви притесняват без причина, но това ще е голям психологически стимул за тях - да знаят, че ако някой проблем изисква вашето участие, те могат да се обърнат към вас по всяко време.


Аз никога не казвам: „Не мога да го направя, защото не знам как се прави." Винаги опитвам. И не позволявам да ме спират глупави правила.


Ако нещо спре да ми доставя радост, започвам да мисля за промяна. Животът е твърде кратък, за да го живеем с кисела физиономия.


Моето мото е:
Живей весело, а парите ще дойдат.


Ако започвате нов бизнес и ми поискате бизнес съвет, бих ви казал следното: "Бъдете почтени при всяка сделка. Не мамете, но се стремете към победа."


Най-важното за мен е да удържа думата, която съм дал на някого.


В бизнеса думата морал не е празна дума. В нея е целият смисъл.


Бизнесът трябва да подобрява живота на хората, в противен случай не си струва изобщо да го започвате.


Сприятели се с враговете си - това е важно правило и в бизнеса, и в живота.


Успехът, който идва веднъж, не храни цял живот.


Истинското лидерство се състои в това: спокойно и ясно да можете да обясните защо е взето едно или друго решение.


Парите са лош показател за успеха. По-лоша е само славата.


Ако попитате в какво вярвам най-много, ще отговоря: в семейството си.


Мисля, че няма да спра, докато не падна.


Твърдо вярвам, че в живота няма нищо невъзможно.


Човек не може да отнесе парите в гроба, затова е важно да остави нещо след себе си, което да бъде полезно за поколения напред. 


Коя истина за живота и бизнеса ви докосна най-много? Коя ще си вземете като мото? Споделете ни.източник: adme.ru
снимка: Getty Images  

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!