02 Jan
02Jan

Ах, началото на новата година!
Времето, когато всички сме пълни с желание за промяна и обременени с десетки новогодишни обещания, които в голямата си част ще са спазени преко сили до идването на февруари. А с новата година често пъти идва и този не толкова желан гост - “New Me(ntal issues)” или иначе казано “новите ментални проблемчета”. Но не се притеснявайте – за всяко “ново аз” има и ново решение! 

Ето няколко топ “умствени предизвикателства” и как да ги решим с усмивка:


Проблем: Синдромът на празната фитнес зала - когато си купуваш годишна карта за фитнес и след първите няколко спартански тренировки празната зала изглежда като един гигантски амфитеатър, готов да се срути върху теб.

Решение: Намери приятел за спорт, задължително по-мотивиран от теб. Едно е да пропуснеш среща със самия себе си, друго е да оставиш друг сам на бойното поле. Бонус точки ако този приятел е и персонален треньор!


Проблем: Социалният Феникс - това неудържимо желание да изтриеш апликациите на всички социални медии от телефона си, за да “се преродиш” от пепелта на онлайн присъствието си.

Решение: Установи “социални часове”. Прекарвай в социалните медии толкова време, колкото си поставиш за лимит. И да, шокиращо откритие – има приложения, които могат да те изхвърлят от него след определено време. Нека твоят Феникс да бъде измерим и разумен!


Проблем: Диетата “Утре започвам” - навика да обещаваш на себе си, че от утре ще се храниш разумно и с повече пресни салати, но ... утре изгрява всеки ден.

Решение: Направи си меню-план за цялата седмица… и нека в него има поне един “грешен ден”. Така ще имаш нещо, към което да се стремиш, и усещането за забранен плод ще е сведено до минимум.


Проблем: Лавината от книги за самопомощ - супермотивиран да станеш по-добър, купуваш куп книги за самопомощ… които стават част от интериора.

Решение: Опитай се да четеш една книга на месец или дори на два месеца. Главата ти не е бездънна яма - не можеш да налееш в нея всичко наведнъж! 

Бонус: Преди да минеш към следващата книга, приложи наученото от предходната!


И така, мили хронично реновиращи се сънародници, новата година е прекрасно време за самоусъвършенстване, но не забравяйте, че понякога най-голямото подобрение е просто да се научим да приемаме нещата с усмивка и да не се взимаме прекалено насериозно. Наистина може да имате своето ново аз, без новите ментални проблемчета!

Докато се смеем на умствените гимнастики, в които се впускаме всяка нова година, е важно също така да погледнем това начинание като шанс за реален растеж. И за да помогна в постигането на тази цел ви представям моето специално обучение “По-добри за 30 дни”.

Този курс е създаден с една-единствена идея - да превърнем пътешествието към по-добрата версия на себе си в естествен и устойчив процес. Знаете, че отнема средно около  +/- 21 дни да се изгради нов навик? Затова нашите “30 дни” са разработени така, че не просто да вкараме нещо ново в ежедневието ви, а да се уверим, че то ще се “закотви” за постоянно.

На всеки 3 дни ще получавате ясни мисии, които ще ви доближат стъпка по стъпка по-близко до целта. Ето и няколко примерни навика, които може да изградите:

  • Да стартирате с 5 минути медитация на ден, за да се “презаредите”.
  • Да въведете "вода-на-час" – пийте една чаша вода на всяка избрана часова точка - всеки кръгъл час или час и половина.
  • Друго, което може да опитате, е да напишете списък с малки радости, които можете да въведете в ежедневието си, например слушане на любима музика по пътя за работа.

Важното е всяка задача да е достатъчно малка, за да бъде лесно изпълнима, и достатъчно значима, че да направи разлика.

Трансформацията не е спринт, а маратон. И докато може би няма да станете супергерои за месец (макар че кой знае, нали?), ще станете по-осъзнати и по-насочени към целта си. Така с малки, устойчиви стъпки, ще придобиете навиците на онази личност, в която искате да се превърнете. И тогава, можете да погледнете назад към началото на годината и да кажете:
“New year, New Me? Не! New year, New Reality!”


Така заобиколихме пътуването от забавните аспекти на новогодишните решения и предизвикателства до възможностите за истинско самоизрастване. Запомнете, че за да се промените, трябва да дадете време. И не само на календара, но и на себе си.

Пожелавам ви една нова година, пълна с малки победи, големи промени и устойчиво благополучие. Започнете тази “нова година” с “новото аз” – по-устойчиво и готово за истински промени. 

Надявам се да сте се усмихнали и да намерите полезните страни в тази леко шеговита статия.
Успешна нова година, приятели!Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!