Happy DO ッ
01 Feb
01Feb

Запазете перспективата си дори под стрес!


Тунелно зрение - резултат от загубата на периферно или странично зрение, като човек може да вижда само това, което е точно пред него.


Вие сте под натиск от времето, трябва да решавате няколко задачи едновременно и всичко е някак прекалено? Може да се случи, че не виждате гората от дърветата. Че виждате само проблеми, а не решения. В стресови фази вашето възприятие се стеснява. Получавате така нареченото тунелна визия. Сценариите на бедствия се разиграват в главата ви. Има само черно и бяло. Откъде идва тази тунелна визия? Защо винаги рисувате в черни краски? И как най-добре да се справяте с него? Всичко това ще разберете в тази статия.


Какво ви причиняват стресът и неразрешените проблеми?


Ако сте в състояние на дълбок релакс или нямате проблеми в момента, не е нужно да се притеснявате за тунелния си поглед. Това се случва предимно когато сте стресирани или имате проблеми. Когато трябва да изнесете важна презентация на работа следващата седмица и ви обзема сценична треска или когато проект, който ръководите, не върви добре. Или ако сте се скарали с приятел и просто не можете да се разберете с него. Или когато член на семейството получи диагноза рак и се чувствате напълно безпомощни.

Стресът започва, когато се почувствате зависими от дадена ситуация. Когато чувствате, че вече не можете да контролирате задачите и проблемите си. Тогава адреналинът и кортизолът нахлуват в тялото ви и стресът ви кара да се „съсредоточите“.

Това не е нищо лошо и е напълно естествено. Спомнете си за нашите предци, които са живели като ловци и следотърсачи. Когато пред тях внезапно се появи котка с 20 сантиметрови зъби, ще бъдат повече от благодарни за тунелната си визия. Защото гарантира, че възприятието им е фокусирано и действат възможно най-бързо. В този момент обкръжението няма значение. Мозъкът напълно го блокира. Единственият въпрос, за който трябва да се тревожат, е битка или бягство.


Така че не е чудно, че в стресови фази рисувате черна картина и виждате само проблеми.


Програмата от праисторически времена все още работи в мозъка ви. Когато се сблъскате с проблем, вие реагирате, като използвате същия механизъм както вашите предци, когато са срещнали саблезъб тигър. Фокус. Тунелна визия. Скривате всичко останало.

Днес, разбира се, нещата изглеждат малко по-различно. Никога в живота си няма да се изправите лице в лице със саблезъби котки. Като цяло животозастрашаващите ситуации са рядкост в нашето съвремие. Бързият темп и ориентираното към изпълнението мислене обаче изненадващо изместиха хищниците в ролята им на заплаха и фактор на стрес. Точно както животът на всички ни е станал толкова сложен и многопластов, че непрекъснато се сблъскваме с предизвикателства и проблеми, към които все още нямаме идея как да подходим и да ги разрешим.

Постоянният стрес означава и постоянен тунелен поглед върху случващото се. Това не означава нищо друго, освен че вашият поглед върху възможните решения и алтернативни пътища става по-тесен.

 


Когато тунелното зрение и произтичащите от това грешки в мисленето правят живота ви труден


Сякаш тунелната визия не е достатъчно предизвикателна, ами и често допринася с грешки в мисленето за купона. Това са умствени модели, един вид филтри за вашата реалност, които изкривяват фактите и правят живота ви труден. През повечето време ние, хората, сме склонни да изкривяваме реалността си негативно и изначално да приемаме лошото. Тунелният поглед е придружен предимно от черно-бяло и катастрофално мислене.

 

Черно-бялото мислене

Ако вашето възприятие е стеснено поради стрес и преминавате през живота със спуснати щори, вие сте склонни да мислите повече в крайности. Има само добро или лошо. Черно или бяло.

Ако презентацията ви не е 100% перфектна, вие сте се провалили. Мъмрене от шефа ви относно проекта ви кара да се съмнявате в цялостната си пригодност. Никога няма да се разбирате с приятелката си, ако не можете да намерите едно перфектно изречение, което да й кажете.

Когато мислите черно-бяло, чувствате, че трябва да намерите ЕДИНСТВЕНОТО правилно решение, ЕДИНСТВЕНИЯТ правилен начин. Това разбира се не е реалистично, защото както се казва: всички пътища водят към Рим.

Всъщност в повечето случаи има стотици начини за решаване на проблем. Някои са преки пътища, други може би по-заобиколни. Но определено ще има повече от един начин.

 

Катастрофалното мислене

Представете си, че имате среща в столовата с колега, който иска да ви помогне с презентацията. Вълнувате се, защото презентацията е утре. Но той не се появява. Когато мозъкът ви превключи в режим на бедствие, вие си представяте най-лошите възможни сценарии, които често имат малко или нищо общо с реалността.

 • Вашият колега не идва, защото не приема вас и вашите нужди на сериозно.
 • В действителност той изобщо не ви харесва и ще се радва, ако утре се направите на глупак.
 • Претърпял е автомобилна катастрофа и в момента е на операционната маса.

Тази грешка в мисленето е напълно човешка и вероятно се случва на всеки от нас от време на време. Когато погледнете трезво, подобни мисли вече нямат никакво оправдание, защото се основават на чиста фантазия. Има безброй по-вероятни възможности защо колегата ви не се появява.

 • Закъснява с няколко минути.
 • Временно е в отпуск по болест.
 • Той е в среща.
 • Той е зает с работа и все още не се е освободил.
 • Той просто е забравил за това - и това няма нищо общо с вас или връзката ви.

Сигурна съм, че сега ще изплуват в съзнанието ви много примери като този. Катастрофални мисли, които възникват, когато сте изправени пред огромен проблем или сте в пълен стрес. Мисли, с които превръщаш мухата в слон.

 

Спрете тунелното виждане! 
Kакво можете да направите?


Когато сте в режим на тунелно виждане, губите представа и възприемате само много малка част от реалността. Губите се в детайлите и почти не забелязвате какво се случва около вас. И не виждате решенията, които са точно пред вас.

Ако сте засегнати от това ограничено възприятие за по-дълъг период от време, това може да има сериозни отрицателни последици. Губите мотивация, постоянно сте стресирани и се чувствате безпомощни. За съжаление, депресираните хора знаят това твърде добре...

За щастие има няколко начина, по които можете да разширите перспективата си и да си върнете контрола над ситуацията. Така че да не виждате само проблеми, но и решения. Вече да не украсявате всичко в черно.

 

1. Погледнете на ситуацията от нова гледна точка

Антоан дьо Сент-Екзюпери е казал: „За да виждаш ясно, често е достатъчна промяна в посоката.“ Този цитат съдържа много важно прозрение. С тунелното зрение вече не забелязвате неща, които другите приемат за даденост. Следователно промяната на гледната точка може да направи чудеса, когато сте в режим на стрес.

Работи по следния начин: Поставете се в позицията на някой от вашето обкръжение, който има необходимата прозорливост и може да действа като ментор за вас. Това може да е колега, вашият шеф, член на семейството или някой, когото познавате. Задайте си следните въпроси:

 • Какво би направил този човек, за да се справи конструктивно със ситуацията?
 • Как би описал ситуацията?
 • Какво може би съм пропуснал досега, което този човек би видял ясно?

Още по-лесно е, ако наистина говорите с този човек. За да направите това, той трябва да бъде добре настроен към вас, но не винаги да се съгласява безусловно в разговора. Например, ако напълно сте загубили нервите си по време на презентацията си, защото се страхувате от прекъсване на тока, той може да ви напомни, че можете да подготвите и използвате флаш карти или да прегледате бележките си по време на презентацията. Ако по време на спор с ваш приятел сте се забъркали в нещо дребно, той може да ви насърчи да погледнете на ситуацията от гледната точка на приятеля ви или да ви даде конкретен съвет какво да кажете.

 

2. Сменете средата

Промяната на околната среда също може да ви помогне с тунелното зрение. Ако искате да възприемете нещо ново, да намерите нови идеи и решения, отидете на друго място.

Седели сте пред компютъра с часове, подготвяйки презентацията си?

Отидете на разходка, поседнете в кафене за известно време или посетете приятел. Отклонете мислите си с други неща за известно време. Когато се върнете на работа, вероятно ще погледнете презентацията по различен начин. В най-добрия случай само това ще разшири перспективата ви, ще ви даде нови идеи или ще бъдете по-отворени към предложения отвън.

 

3. Играйте през най-лошия (реалистичен) сценарий

За да ограничите катастрофалното си мислене, можете да помислите за най-лошото, което може да се случи преди ситуацията. И разиграйте тази ситуация до най-малкия детайл.

Има две причини, поради които това помага.

Ако се изгубите в апокалиптичните си фантазии и ги доведете до крайност, в един момент няма да можете да не се усмихнете на себе си. Освен това се подготвяте специално за възможни пречки и проблеми. Това ще ви помогне да сте по-уверени в предстоящата ситуация.

За да разберете идеята зад него, ще обясня всичко с примера на ужасяващата презентация. Най-лошото нещо, което реално може да се случи, е да блокирате и да не знаете какво да кажете. Залитате. Утихвате за миг - а после? Може някой колега да ви помогне, като ви напомни къде сте. Или след няколко секунди автоматично ще си спомните какво сте искали да кажете.

И ако не? Кое е най-лошото нещо, което можете да си представите? Стоите неподвижни, сърцето ви бие до полуда. Колегите ви започват да се смеят и да ви сочат с пръст. Какво следва? Те ви крещят обиди. Сълзи напират в очите ви. Шефът ви е ядосан, защото сте объркали презентацията. Прави ви на 2 стотинки пред целия екип и ви изхвърля от компанията. Прибирате се депресирани и без работа. И вашият партньор ви напуска веднага и там, защото не иска да има нищо общо с неудачник като вас. Напълно реалистично, нали?

Ако продължавате да въртите фантазиите си за катастрофи като в моя пример и да ги ескалирате до абсурд, рано или късно вече няма да можете да се вземате на сериозно. Емоционално се откъсвате от преувеличените си страхове и се успокоявате.

 


След това с проветрен ум можете реалистично да се подготвите за ситуацията.


За да направите това, нека се върнем към точката, в която се запъвате за презентацията си. Най-лошото нещо, което реалистично може да се случи, е да има тишина за няколко секунди и да изгубите представа за обстановката. Със сигурност това не е краят на света. Защото можете да се подготвите за този сценарий и да се застраховате, като направите индексни карти с най-важните точки от вашата презентация.

Разбира се, затъмнението също би било неприятно с индексните карти. Но дали наистина ще бъде толкова драматично? Далеч не сте първият човек, на когото се е случило това. И определено няма да ви уволнят заради това. Вероятно 99% от вашите слушатели напълно разбират вашето вълнение. Все пак и те са хора с недостатъци и слабости.

Като се сблъскате с най-лошите сценарии и разпитате фантазиите си за катастрофи, можете да се подготвите за предизвикателни ситуации и да разработите решения за успешното им преодоляване.

 

4. Винаги гледайте от светлата страна на живота

Някои ситуации в живота са просто стресиращи. Някои проблеми са толкова големи, че в началото не знаете какво да правите. Понякога ви се иска да си заровите главата в пясъка.

Така се случва на всички.

Защото животът не е само захарен памук и приказен прах, важно е да се съсредоточите върху положителното. Положителното мислене е всичко и край на всичко. Не мога да го кажа по-ясно. Събрах няколко насоки за вас как да останете оптимисти дори в кризисни ситуации .

 • Разберете проблема като такъв, а не като края на света.
 • Фокусирайте се върху фактите. Бъдете нащрек за възможни грешки в мисленето и се освободете от изкривени интерпретации.
 • Не се оплаквайте само от проблема , потърсете възможните решения.
 • Не се губете само в най-лошия сценарий, помислете какво би се случило и в най-добрия възможен случай.
 • Бъдете наясно със силните си страни и ресурси и помислете как можете да ги използвате, за да разрешите проблема си.
 • Влезте в положителен диалог със себе си, като си зададете полезни въпроси за размисъл . Ето няколко примера: От какво съм щастлив в момента? За какво съм благодарен? Какво ме вълнува? С какво се гордея? Кой ме подкрепя?


Проблемите се решават по-лесно, ако запазите хладнокръвие.


Осъзнавайте това отново и отново, когато сте хванати в тунела на стреса и се чувствате сякаш се въртите в кръг. През повечето време има дори цял набор от решения, които чакат да ги намерите.


Напишете ми в коментарите в кои ситуации получавате тунелно виждане и кога се включва вашият режим на бедствие. Какви стратегии използвате, за да запазите хладнокръвие?


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッ


П.п.: Споделянето е грижа: Ако сте харесали статията и сте я намерили за полезна, споделете я сега с любимите си хора и с всички, които могат да се възползват от знанията. 

Сърдечно благодаря!

 


Събра, преведе и редактира за вас - Happy DO
снимка на корицата - MontyLov /Unsplash 

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!