1 мин. четене
05 Nov
05Nov

Икигай - смисълът на живота


Живеем в странен свят, в който материалното притежание, социалното утвърждение и успех са сложени на пиедестал. Живеем, убедени, че постигнем ли всичко това щастието ни е в кърпа вързано. Дали?!?

Огледайте се - около себе си и в себе си! В ерата на безпрецедентен излишък и възможности не сме били по-нещастни, неудовлетворени, мрънкащи и ... сами.

Представете си, че сте освободени от всички тези наложени вярвания. Представете си, че можете напълно да приемете кои сте и да се съсредоточите върху това, което наистина има значение за вас. Представете си, че можете свободно да изразявате ценностите си пред партньор, роднини, приятели, колеги, шефове. Не лъха ли повече щастие от тази картина? Как би се променил животът ви, ако претворите това в сегашната си реалност?

Ако ви е писнало от статуквото, ако се събуждате без мотивация и енергия, ако сте на прага или за пореден път преминавате през "прегаряне", ако мечтаете да започвате деня си с усмивка за целенасочен и пълноценен живот... може би е време да откриете своя Икигай. Да се освободите от външното и повърхностното и да се гмурнете дълбоко в душата си, за да откриете и приемете автентичното си аз. Само така ще откриете живота, който ще си струва да се живее. Ще откриете своя Икигай.Използвай Икигай ДневникЪТ на Do Moments

и започни това невероятно пътешествиеЗапочнете с отговора на първия въпрос: „Какво всъщност е Икигай?


Няма нищо повече за хората да живеят пълноценно от IKIGAI. Следователно няма по-голяма жестокост от това да лишиш хората от техния ikigai и няма по-голяма любов от това да дадеш на хората техния ikigai. - Миеко Камия, Майката на Ikigai


Икигай е много познат термин по целия свят, но колко от нас всъщност знаят неговото много специално значение? 生き (ики - живот) и がい (гаи - мисия) или по-простичкото и понятно "причина за съществуване". Японците го определят по-скоро като чувството, че сме тук и сега с индивидуалното съзнание, което ни кара да оцеляваме. Чувството, с което подчертаваме важността на личната свобода на избор. Чувството за напредък и фокус върху ежедневното съществуване. И няма нищо общо с неангажираното съзерцаване на живота в неговата цялост.


„Има много начини да се дефинира Икигай. Един от начините да го кажем е, че Икигай е причината да ставате сутрин. Може да е нещо много малко като чаша кафе и шоколад. И нещо, което кара деня ви да продължи. Това е Икигай …“


Икигай може да бъде и определяща живота огромна цел, като да отидеш на Марс, да спечелиш Нобелова награда или да станеш министър-председател на държава. Икигай е спектър - може да бъде нещо малко или нещо голямо. И сложността на Икигай всъщност отразява сложността на самия живот.

Но в никакъв случай не живейте със заблуждението, че Икигай е японската тайна за дълъг и щастлив живот, че е дума от Окинава, че е концепция, която японците обикновено свързват с дълголетието и че е хапчето за щастие.

Всъщност японците не обръщат особено внимание и не обсъждат често iligai по една единствена причина - това е личен въпрос от частно естество.


Какво означава Икигай?

Огромна част от съдържанието за Икигай в онлайн пространството е написано или споделено от хора, които не са японци. Едно такова нещо е "Ikigai Framework/Diagram Venn".Диаграмата на Вен обаче не е Икигай и не представя точно идеята му. Японците не следват тази рамка и не обмислят тези четири въпроса когато мислят за своя Икигай. В Япония "икигай" е бавен процес, който често няма нищо общо с работата или доходите. Проучвания в страната са показали, че макар за мнозина работохолизмът да е голям и смисълът на живота е в работата, всъщност това е за под 32% от хората. Смисълът, дори и там, е в други неща.


Елементите на Икигай


Когато разглеждаме диаграмата на Вен и бавно преминаваме от кръг в кръг в един момент ни завладява илюзорното усещане, че Икигай е нещо възвишено и невъзможно за постигане. Всъщност Икигай е на противоположния полюс и се крие в радостта от малките неща, пребиваването тук и сега, отразяването на минали щастливи спомени и нагласата, че човек може да изгради щастлив и активен живот.

  • Икигай ни дава усещане за живот, който си струва да се живее.  
  • Икигай е повече духовен растеж, отколкото майсторство. 
  • Икигай не е стремеж към професионален успех или финансова свобода. Успехът и натрупването на богатство могат да бъдат страничен продукт от вашия Икигай, но няма как да са фокусът.
  • Можете да намерите Икигай в области от живота си, където най-малко очаквате. 
  • Красотата на Икигай е, че можете да имате повече от един. Той се променя с вашето израстване (осъзнаване).


Икигай е житейска философия за ежедневни ритуали, живеене на вашите ценности, изграждане на интимни взаимоотношения, изпълнение на вашите житейски роли и преследване на житейска цел или лична мисия със здравословно чувство за неотложност.

Откриването на Икигай се случва след саморефлексия - защото той наистина се крие вътре в нас. Просто трябва да си дадем време и пространство, за да го намерим.

„Най-голямата тайна на Икигай в крайна сметка трябва да бъде приемането на себе си, независимо с какви уникални характеристики може да се случи да се родиш. Няма единен оптимален път към Икигай. Всеки от нас трябва да намери своя собствен, проправяйки си път през джунглата на своите уникални качества. Но не забравяйте да се забавлявате добре, докато търсите своя Икигай – днес и всеки следващ ден!“


В заключение


Едно е сигурно - ключът към смисления и дълъг живот е в това човек да се чувства необходим. Да бъде отдаден на нещо или някого, да чувства, че има роля (в група). Така той има нещо, за което да живее. Спре ли да се чувства необходим, умира.

И още: Да знаем какъв е нашият смисъл не е достатъчно. Всички хора, които успяват да приложат концепцията и да живеят дълъг и смислен живот, са превърнали своя смисъл в причина за действие.


Открийте 5-те стълба на Икигай в малката книга на японския учен Кен Моги.


Няма по голям дар от този да помогнеш на друг да намери смисъл и цел в живота си!

За това с огромно удоволствие ви предлагам "инструментите", с които можете да го направите.

От усмихнатата страна на живота винаги е по-хубаво!
С усмивка - Heppy DO


по публикации в Business Insider, Лидер и МАН

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!