01 Jul
01Jul

Никога не започваме връзка с мисълта за нейния край. Никога не сключваме брак с цел да съберем пари за развод. Но силните думи "в добро и лошо" и "докато смъртта ни раздели" в днешно време сякаш вече губят смисъла си. Станахме все по-нетолерантни, все по-нетърпеливи, все по-изискващи... Но има и такива връзки и бракове, които неизбежно приключват, въпреки усилията на едната или и двете страни за поддържането ѝ. И колкото по дълга е била тази връзка, толкова по-трудно се преодолява раздялата. И това сякаш е много по-трудно за нас жените. 

Ето няколко съвета, които биха могли да помогнат:


1. Приемете чувствата си:


Нормално е да се чувствате тъжни, ядосани, объркани, самотни, или дори предадени. Не потискайте емоциите си, а си позволете да ги изживеете. Плачете, ако имате нужда. Говорете с приятели или психолог. Пишете в дневник. Намерете здравословен начин да изразите чувствата си.


2. Погрижете се за себе си:


Не пренебрегвайте физическото си и психическо здраве. Хранете се здравословно, спортувайте редовно, спете достатъчно. Отделете си време за дейности, които ви носят удоволствие, независимо дали е четене, слушане на музика, прекарване на време в природата или хоби. Обградете се с подкрепящи хора, които ви обичат и ви приемат такива, каквито сте.


3. Не се изолирайте:


Прекарвайте време с приятели и семейство, но вместо да им се доверявате и да си изливате мъката, би било по-добре да потърсите развлекателните дейности, които да споделите с тях.

Говорете за това как се чувствате с терапевт. Присъединете се към група за подкрепа за жени, преживели раздяла. Ако за момента говоренето за края на връзката ви може да бъде утеха, тази практика обаче крие дългосрочни клопки. От една страна, рискувате да подхранвате болката си на подсъзнателно ниво, а от друга страна губите време, което бихте могли да прекарате много по-добре.


4. Дайте си време:


Не бързайте да преживеете раздялата. Всеки се справя със загубата по свой собствен начин. Не се сравнявайте с други хора. Няма правилен или грешен начин да се чувствате или да се справите със ситуацията. Бъдете търпеливи към себе си. Ще ви отнеме време, за да се излекувате и да продължите напред.


5. Внесете нещо ново в живота си:


Посветете се на дейност, която винаги сте харесвали и не сте имали възможност да я правите. Да се отдадете на вашите страсти и да проявите  креативността си помага да се подобри значително самочувствието ви.


6. Не се връщайте към бившия си:


Може да изкушавате да се свържете с бившия си или да го върнете обратно в живота си, но това може да ви попречи да се излекувате и да продължите напред. Спомняйте си в такива моменти защо сте се разделили. Фокусирайте се върху себе си и върху изграждането на нов живот за себе си. Когато сте готови, ще можете да отворите сърцето си за нова любов.


7. Помнете, че не сте сами:


Много жени преживяват раздяла в някакъв момент от живота си. Има много ресурси, които могат да ви помогнат да се справите със ситуацията. Не се страхувайте да потърсите помощ и подкрепа.


Митове за края на връзката


Болката ще изчезне по-бързо, ако я пренебрегнем. ГРЕШНО

Опитвайки се да пренебрегнем болката, това ще я направи още по-силна и ще забави осъзнаването на нуждата от преодоляване на страданията. Както казва Антъни Де Мело 

“Когато се борим с нещо, се връзваме за него завинаги. Докато се борим с него му даваме власт“. 

Не трябва да се борим с болката, а да я изживеем съзнателно.


Важното е да сме силни пред загубата. ГРЕШНО

Да се чувстваме сами, изплашени или тъжни, е нормална реакция към загубата. Да плачем не означава, че сме слаби, а че показваме истинските си чувства.


Ако не плачем, означава, че не се чувстваме зле. ГРЕШНО

Болката не се изразява по един и същ начин от всички. Има хора, които трудно изразяват своите чувства и болката им е дълбока и мълчалива. Те страдат и не могат да я изразят.


Една авантюра ще подобри положението. ГРЕШНО

Някой поглежда живота с различни очи, с перфектно различна перспектива от тази, която е имал преди това и се хвърля в нови приключения. Тази техника работи само за някои и то само понякога. Когато приключи авантюрата, болката изглежда се повишава и липсата на любимото същество става още по-силна.

Важно е да запомните, че раздялата не е краят на света. Това е възможност за ново начало, за да се откриете и да изградите по-добър живот за себе си.

Бъдете силни, смели и не се отказвайте!

Вземете си поука – първо от грешките и след това от всичко хубаво, което се е случило между вас и бившия ви любим. Запомнете изводите и от двете, и продължете напред с увереността, че следващия път ще бъде по-различно и точно такова, каквото заслужавате.

От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво! 
- Happy DO ッ


Може да ви е полезно да прочетете и "15 важни урока, на които ни учат необвързаните"


Споделянето е грижа

Радвам се, че прочетохте тази статия! Подкрепете работата ми, като споделите статията сега с вашите близки и всички, които могат да се възползват от знанията.


Тази статия беше леко като "искрено и лично" и едно напомняне към мен самата.

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!